Οι σύγχρονοι κρεμαστοί κήποι

Προσδίδουν ομορφιά, θερμομόνωση και οικονομία. Τα φυτεμένα δώματα ή πράσινες στέγες ή green roofs μας βοηθούν να…. ανασάνουμε.

Πόσες φορές η αισθητική συμβαδίζει με την πρακτικότητα; Για μια τέτοια περίπτωση μιλάμε όταν σκεφτόμαστε την κατασκευή μιας πράσινης στέγης. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να πετύχουμε αυτόν τον απόλυτο συνδυασμό ομορφιάς και οικονομίας;

Η πράσινη στέγη αποτελείται από συγκεκριμένα μέρη μελετημένα έτσι ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα υγρασίας ή μη πρακτικότητας. Επιπλέον λόγω των φυσικών ιδιοτήτων της βλάστησης σε συνδυασμό με τα υλικά του υποστρώματος των πράσινων σκεπών φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ξεκινήσουν να «φυτρώνουν» κρεμαστοί κήποι στις οροφές των μεγάλων πόλεων!

Σε αντίθεση με μια απλή οροφή τα φυτεμένα δώματα έχουν πλεονεκτήματα:

 • Μείωση αστικής θερμικής νησίδας μέσω της βελτίωσης του μικροκλίματος με τη μείωση  της επιφανειακής θερμοκρασίας.
 • Μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων αποχέτευσης κατά 70-95%.
 • Βελτίωση ποιότητας αέρα λόγω απορρόφησης αιωρούμενων.
 • Αυξημένη διάρκεια ζωής του δώματος λόγω προστασίας του από τις υπεριώδεις ακτίνες.
 • Μικρό κόστος συντήρησης.
 • Μείωση ηχορύπανσης.
 • Εξαιρετική βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κτιρίου( ειδικότερα αν συνδυαστεί με συμβατική μόνωση).

Για να εμβαθύνουμε λίγο στα τεχνικά ζητήματα, πρέπει να έχουμε υπόψη  μας ότι στην Ελλάδα ειδικά λόγω κλίματος προτιμάται ο εκτατικός τρόπος εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει στην ουσία ότι έχουμε μικρό βάθος υποστρώματος άρα και μικρό βάρος  χαμηλό κόστος συντήρησης  και  εγκατάστασης. Το ριζικό σύστημα είναι επιφανειακό και το δώμα δεν θεωρείτε βατό. Πρόκειται για την πιο απλοποιημένη διαδικασία εγκατάστασης .

Η εντατική φύτευση απαιτεί μεγάλο βάθος  εδαφικής στρώσης  και τοποθετούνται μεγαλύτερα φυτά (θάμνοι , μικρά δέντρα) και θεωρείται  βατό δώμα αφού χρησιμοποιούνται διάδρομοι πεζοδρόμησης.

Γιατί πράσινα δώματα με Decodomiki?

Η Decodomiki εφαρμόζει το ESHA OXYGEN, το κορυφαίο σύστημα φυτεμένου δώματος, αποτέλεσμα της δυναμικής και επιτυχημένης συνεργασίας της ESHA (Ελληνική Βιομηχανία που έχει ταυτίσει το όνομά της με την έννοια της ποιοτικής στεγανοποίησης στην Ευρωπαϊκή αγορά) και της Nophadrain (Ολλανδική εταιρία με τα πλέον καινοτόμα συστήματα αποστράγγισης) .

Μοντέρνα υλικά νέας τεχνολογίας με πολλές ταυτόχρονες λειτουργίες σχεδιασμένα σύμφωνα με τις Γερμανικές προδιαγραφές FLL με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις CE, ISO9001.

 • Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του συστήματος είναι η στεγανοποίηση, η οποία επιτυγχάνεται με διπλή στρώση ασφαλτικών αντιριζικών στεγανωτικών μεμβρανών ESHA GUM Antiroot ή ESHA DIEN Antiroot, από τροποποιημένη άσφαλτο, με εσωτερικό οπλισμό πολυεστερικό ύφασμα υψηλών μηχανικών αντοχών και άνω και κάτω επικάλυψη φιλμ πολυαιθυλενίου.
 • Η τεχνολογία φυτεμένων δωμάτων της Nophadrain καταργεί το παραδοσιακό χαλίκι ως μέσο αποστράγγισης και προτείνει πολυστρωματικά αποστραγγιστικά φύλλα ND4+1H,ND5+1 και ND6+1. Τα προϊόντα αυτά συνδυάζουν τις στρώσεις διήθησης, αποστράγγισης και διαχωρισμού-προστασίας σε ένα προϊόν, εξαιρετικά ελαφρύ, το οποίο τοποθετείται εύκολα και γρήγορα. Κάτω από το αποστραγγιστικό φύλλο τοποθετείται η μεμβράνη ESHA PROTECT, η οποία προστατεύει τη στεγανωτική μεμβράνη από μηχανικές καταπονήσεις κατά την κατασκευή και τη συντήρηση του κήπου.
 • Μια ειδικά σχεδιασμένη πλάκα υδρόφιλου πετροβάμβακα (NDWSM-50) τοποθετείται κάτω από το κηπευτικό χώμα και λειτουργεί ως δεξαμενή αποθήκευσης νερού, (40L/m2) αποθηκεύοντας το νερό της βροχής ή του ποτίσματος και το αποδίδει στη συνέχεια στα φυτά με φυσικό τρόπο, μέσω τριχοειδούς αναρρίχησης (όπου απαιτείται).
 • Τέλος τα εγκεκριμένα υποστρώματα φύτευσης Esha Oxygen GM Intensive & Extensive είναι ελαφριά, δεν επιβαρύνουν την κατασκευή, αποτελούνται από ειδικά μείγματα ανόργανων υλικών με προσθήκη μετάλλων και ιχνοστοιχείων βοηθώντας τόσο στη γρήγορη αποστράγγιση, όσο και στην ταχεία ανάπτυξη των φυτών.

Το σύστημα πλαισιώνεται από διάφορα βοηθητικά προϊόντα όπως υδρορροές, θυρίδες επίσκεψης, διαχωριστικά τεμάχια για περιοχές μη φύτευσης κλπ.

Στεγανοποίηση με διπλό ασφαλτόπανο για φυτεμένο δώμα

Στεγανοποίηση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

Κατασκευή ταρατσόκηπου στο 9ο Βιοκλιματικό Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου

Μεταφορά ειδίκου χώματος για την κατασκευή ταρατσόκηπου

Κατασκευή ταρατσόκηπου σε σχολείο στο Πολύγωνο