Προσδίδουν ομορφιά, θερμομόνωση και οικονομία. Τα φυτεμένα δώματα ή πράσινες στέγες ή green roofs μας βοηθούν να…. ανασάνουμε.
Πόσες φορές η αισθητική συμβαδίζει με την πρακτικότητα; Για μια τέτοια περίπτωση μιλάμε όταν σκεφτόμαστε την κατασκευή μιας πράσινης στέγης. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να πετύχουμε αυτόν τον απόλυτο συνδυασμό ομορφιάς και οικονομίας;
Η πράσινη στέγη αποτελείται από συγκεκριμένα μέρη μελετημένα έτσι ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα υγρασίας ή μη πρακτικότητας. Επιπλέον λόγω των φυσικών ιδιοτήτων της βλάστησης σε συνδυασμό με τα υλικά του υποστρώματος των πράσινων σκεπών φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ξεκινήσουν να «φυτρώνουν» κρεμαστοί κήποι στις οροφές των μεγάλων πόλεων!
Σε αντίθεση με μια απλή οροφή τα φυτεμένα δώματα έχουν πλεονεκτήματα:
- Μείωση αστικής θερμικής νησίδας μέσω της βελτίωσης του μικροκλίματος με τη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας.
- Μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων αποχέτευσης κατά 70-95%.
- Βελτίωση ποιότητας αέρα λόγω απορρόφησης αιωρούμενων.
- Αυξημένη διάρκεια ζωής του δώματος λόγω προστασίας του από τις υπεριώδεις ακτίνες.
- Μικρό κόστος συντήρησης.
- Μείωση ηχορύπανσης.
- Εξαιρετική βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κτιρίου( ειδικότερα αν συνδυαστεί με συμβατική μόνωση).
Για να εμβαθύνουμε λίγο στα τεχνικά ζητήματα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στην Ελλάδα ειδικά λόγω κλίματος προτιμάται ο εκτατικός τρόπος εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει στην ουσία ότι έχουμε μικρό βάθος υποστρώματος άρα και μικρό βάρος χαμηλό κόστος συντήρησης και εγκατάστασης. Το ριζικό σύστημα είναι επιφανειακό και το δώμα δεν θεωρείτε βατό. Πρόκειται για την πιο απλοποιημένη διαδικασία εγκατάστασης .
Η εντατική φύτευση απαιτεί μεγάλο βάθος εδαφικής στρώσης και τοποθετούνται μεγαλύτερα φυτά (θάμνοι , μικρά δέντρα) και θεωρείται βατό δώμα αφού χρησιμοποιούνται διάδρομοι πεζοδρόμησης.